Sanningar i halv- och helfabrikat

framtiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

måndag, oktober 30, 2006

Arlöv i våra medvetanden, del II.

Det som antagligen gjort mest avtryck hos folk i gemen vad gäller Arlövs ryktbarhet över tid är säkert den proggressiva Nationalteaterorkesterns visa om Hanna från Arlöv. Så fort någon får reda på att man kommer från orten ifråga så dras detta skillingtryck upp ur glömskans avgrunder, kan ana att detsamma säkert gäller alla som heter Hanna.

Verklighetens Hanna (jo den bygger på verkliga händelser) kommer ej från Arlöv, har aldrig bott där. Tvätten låg i Malmö om än ganska nära Arlöv, typ en till två kilometer. Annars är det säkert rätt, men det är ju inget kul sätt att bli ihågkommen för att namnet rimmar bättre, låter mer brutalt eller vad det nu kan ha varit för anledning till att de flyttade Hanna och tvätten från Malmö. Eller är det ett gammalt reklamavtal, i lönndom ingått med Arlövspolitikerna, som ligger bakom?

Kamratbloggen uppmärksammar idag det som i folkmun kallas gamla Saabfabriken. Belägen på en central tomt i byn ligger dessa fabriksbyggnader vid den relativt nydöpta Kal P Dalgatan. Som en parantes, kan man ju mitt i eländet vara glad över att inte "Grisen skriker" eller "Fläsket brinner" kommer från Arlöv.

I Arlövsfabriken byggdes sportbilsklassikern, Saab sonett. Det här var den enda fabriken i världen som klarade av att sätta ihop detta för tiden exklusiva fartvidunder. Fram till 1974 tillverkades runt tiotusen bilar främst avsedda för den internationella marknaden. Så här skrev de i sin reklamfolder 1973, "This year we´ll only build about 2,500 Sonetts. For the entire world. So, naturally a lot of people who want one won´t be able to get hold of one. There just won´t be enough to go around".

Och hur förs då sportvagnstraditionen vidare i Arlöv undrar ni förstås då? Tja, den enda återförsäljaren av Ferarri och Maserati i Sverige finns i Arlöv. Även om Autoropa som företaget heter på sin hemsida påstår att det ligger i Malmö. Helt oförklarligt!! Det är ju inte så att det ligger på gränsen mot Malmö heller, snarare åt andra hållet mot Åkarp. Kamratbloggen ger dem en Go Kartbok i julklapp!

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Varför lades Saabfabriken ned i Arlöv? Var det för att de inte lyckades utveckla en Coladriven motor?
Var det Saab som utvecklade flakelacken?
Tänk om Sven Melander kommit från Arlöv, och fått Hamngatan omdöpt efter sig...vilken snurr det blivit i rondellen med raka rör och Loyden!

07 november, 2006 11:02

 

Skicka en kommentar

<< Home