Sanningar i halv- och helfabrikat

framtiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

onsdag, oktober 25, 2006

Jass å...en konsert till?

Vi tog under tisdagskvällen en buss från Arlöv för att gå på ännu en konsert. Det är alltid lika spännande att ta del av förortens kulturliv. Vad man än vill tro, frodas den om än något i skymundan av Arlövs pulserande och djuplodande kulturscen.
Målet för resan var Jeriko i Malmö där PA Tollboms Groove Invasion ville visa vad de lärt sig i musikskolan.

Konserten var en s.k. jasskonsert, vilken tydligen kan spelas på två sätt. Alltid med en paus emellan. Vad som skilde de båda sätten åt, måste vi erkänna, förstod vi inte riktigt. Vad vi däremot förstod, var att vilket sätt man än använder av de båda så låter det i regel lika bra.

PA Tollbom (PAT) är gruppens trum petare och låtskrivare. Övriga jassmusiker i bandet är Anders Bergqrantz på trumpet, Mattias Svensson på stor bas, Loic Dequidt på ett ännu större piano och Hans Ulrik på en mellanstor saxofon. Tillsammans utgör de en riktigt tight (tajt) konstellation för PAT:s ljudillustrationer.

Bild(65).jpg
foto:Sonny Eriksson
Illustrationerna har givits vardagsnära men kittlande namn så som, *LMAO*, Southern Purgatory, Pet Farm, Meditation #5 osv.

Ljudbilden kan för ett otränat öra låta lite ostrukturerad, men efter ett par öl svänger det som sören även för den mest okunnige. Förstår man jass så behöver man inte leta efter briljansen i materialet. T.ex. somnade en av oss under Med.#5, för att bryskt vakna upp under den frustrerade Pet Farm och sedan landa i ett skönt välmående med Southern Purgatory. Med andra ord en konsert för den upplevelsetörstande.

Det skall bli riktigt spännande att se om detta förortsband kan spela sig in hos den kräsna citypubliken i Arlöv, där Danne Stråhed, Kurt Olsson, Hasse Kvinnaböske och sist men inte minst Kal P Dal sedan länge sk(r?)ämt bort oss med sina tunga kulturgärningar.

PATGI är riktigt bra, det är bara för dem att komma hit och övertyga den förstående Arlövspubliken om att jass också är värt att kallas kultur.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

vad tusan är Southern Purgatory?

25 oktober, 2006 21:52

 
Anonymous Anonym said...

inte helt säker, men jag tror det har med trelleborg att göra./Conny Åssmån

26 oktober, 2006 01:36

 
Anonymous Anonym said...

Njae, vi befinner ju oss på själva stället hele tiden så...sug på denn rebusen:=)

09 november, 2006 19:01

 
Anonymous Anonym said...

ÄR inte det Lavatory?
/(*)

09 november, 2006 21:33

 
Anonymous Anonym said...

när är nästa spelning? hörde lite smakprov på www.compa.se. det är ju grym musik. no föcking elevator jazz! arlöv måste ta hit pa tollboms band.
jag mötte lassie: såg pa i arlöv igår. för någon vecka sedan gick thåström omkring här....alltså....arlöv är hett!

12 november, 2006 11:44

 

Skicka en kommentar

<< Home