Sanningar i halv- och helfabrikat

framtiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

torsdag, oktober 26, 2006

Föpkväll i Arlöv




Kommunen hade bjudit in Kulturklubben Megabit-r för att diskutera arlövs föp. Det handlade om att bestämma hur Arlöv skall se ut och vara i framtiden. Naturligtvis var det mycket smickrande för kulturklubben och Kamratbloggens utsända att bli påtänkta för dylika ändamål. Detta bevisar ju att den sten som vi anspråkslöst kastat ut gett ringar på vattnet.


Efter en kort presentation för de inte lika invigda valde vi att träda in i handlingen. Vi hade redan tidigare skickat in ett väl genomtänkt förslag på utformningen av Arlövsbuktens badstrand och rekreations-motionsområde. Arbetsnamnet Mariesandstrandsbadet, ett lustigt sammanträffande var ju att den kommunala planeringssekreteraren visat sig heta just Marie Sand.

Med kartor och förgpennor gick vi den här gången mer in på utformningen av det nya attraktiva pulserande Arlöv centrum. Ett torg för möten mellan människor kulturer och generationer bygger vi där det nuvarande Sockerbitstorget ligger.

Skulpturen betplockarna flyttar vi raskt ut på åker där de hör hemma, med godset i fonden. Kullerstenen byts ut mot ett mer boulevänligt underlag som övergår i skateboardvänlig betong uppemot trapporna.

Schackborden och torgstånden använder utrymmet närmast gatan och blir en effektiv bullervall. Medborgarhuset skall göra skäl för namnet och bli ett allaktivitetshus för medborgarna.

Ett jätteproblem som vi genast märkte då vi satte oss med Arlövskartan är tågspåret som skär som en cynisk dolkstöt genom folkhemsidyllen. Med sin opraktiskt placerade tågstation mitt i ett industriområde och köpcentra omöjliggör det i praktiken för arlövsborna att färdas miljövänligt till Eslöv och Höga kusten. Enligt vårt förslag att gräva ner spåren på en sträckning från Burlövsbadet till Sockerbruket och lägga stationen centralt vid bibliotekt, där det en gång låg, öppnar vi för en kontakt mellan de områden som nu är helt frånskilda av spåren.

Naturligtvis har vi mycket fler och mer konkreta förslag och lösningar för Arlöv. Dessa kommer vi nu att färdigställa och kostnadsberäkna så att kommunpolitikerna kan komma till skott. Vi gick från mötet, glada över att vi kunnat tillföra så mycket.

Det skall kanske tilläggas att det var välordnat och trevligt möte som anordnats av kommunen. FÖP-representanterna var mycket lyhörda, ödmjuka och kunniga om bygden.