Sanningar i halv- och helfabrikat

framtiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

måndag, september 11, 2006

Hommage till Kal P Dal


Arlövs ar-betarekommun har beslutat att uppföra ett offentligt konstverk för att hylla kommunens store son Kal P Dal. Rockaren som blev hela Skånes älskling en kort period under mitten av sjuttiotalet.

Ja, kanske inte hela Skånes. Antagligen inte någon av de punkare som han och hans raggarkompisar spöade upp, he he. Han gjorde också stor succe som radiopratare, plattvändare och galjonsfigur för Skånepartiet under ett antal år på åttiotalet.

Uppdraget att gestalta har gått via den avsomnade konstföreningen på bruket till Sammy på maskinverkstaden. Sammy som alltid varit duktig på att rita har gjort förslaget som konstföreningen nappade på.

Verket består av två parallella lila järnrör nerstuckna i marken vid rondellen Dalbyvägen - Jakob Persväg. Konstnären har döpt verket till "Raka rör".

Sammy säger att han fick ideen då han tänkte på att han hade haft en svart T-shirt där det stod "raka rör" på bröstet - Och på ryggen stod det Kal P Dal....Undrar vart fan den tog vägen förresten, säger Sammy.

- Man var ju typ alltid full då, stod och snurrade tröjan över huvet, sen sommnade man väl i nån buske och glömde den nerspydda tröjan sen, he. - Ja, skit samma, jag kom i alla fall på att rören skulle heta "Raka rör". - Det är väl alltid nån jävel som kommer att säga att det blev jävligt rörigt i rondellen, ha ha , eller hur va?

Konstverket har sponsrats av föreningen för motorburen ungdom tillsammans med Körv-Anders, korvkiosken där grabbarna brukade hänga.