Sanningar i halv- och helfabrikat

framtiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

måndag, september 18, 2006

Arlövs bostadslösa flyttar hem!

"Vi ser att situationen för de hemlösa har förändrats" säger Enrik Knöös, sociolog och icke folkpartisk kommun- politiker i Arlöv.
"Det är vi som i alliansen drivit frågan hårdast om hur vi skall förbättra för de individer i kommunen som inte vill ha någon fast bostad att komma hem till efter en hård dag på sitt kringvandrande i arbetslösheten. Redan nu kan vi se frukten av vårt idoga arbete."

Enrik förklarar vidare att försöket att ställa ut soptunnor i grön plast visat sig falla ut väl, och han pekar främst på två saker.

"För det första
: Nu sker en sådan enorm och direkt giftig rökutveckling då de hemlösa tänder sina brasor, att de p.g.a. rena förgiftningssymptom vänder hem till förorten Malmö igen. Där hör de hemma och här är de borta".


Efter att Enrik Knöös delat ut en ryggdunk åt den hastigt förbiglidande moderata kommunpolitikern Eje´ Folklig, fortsätter han:

"För det andra
: Rent politiskt är det ett stort steg för kommunens borgerliga allians. Vi kom med ett förslag som direkt fick stöd av moderaterna. Efter att centerpartiet fått bestämma färg på tunnorna, var också de med. KD var till en början lite avogt inställda, men efter en försäkran från högre ort (påven i Gränna, reds anm.) att vigvatten som släckningsmedel nog med god tro skulle förta rökens giftighet ställde de sig i mitten av hurraropens skara!"


På frågan om inte också MP:s gränsöverskridande bifall bidragit, svarar Enrik Knöös inte.


Guran" är en av de hemlösa vi talat med. Han är 57 år och tidigare hemmahörande som bostadslös i stadsdelen Malmö. På fritiden förkovrar han sig musikaliskt på den ensträngade gitarr, som egentligen är en gammal elbas, han fann i ett hus där ingen var hemma.

"Alltså , jag trivs oerhört bra i Arlöv. Här känner jag mig mer hemma än i förorten."
säger Guran, som menar att närheten till havet är en bidragande orsak till att han skall försöka bli kvar i Arlöv.


Innan vi lämnar honom pekar han på en av de nedsmälta soptunnorna och tillägger,
"Se´n tycker jag det är riktigt fint med en staty i plast som ser ut som som Aftonbönens Rockbjörn! Nog hade Arlövs store vispoet, Kal P.Dal, förtjänat en sådan!"


Det råder säkerligen delade meningar i kommunen om det sistnämnda, men vi kan inte annat än hålla med om att det faktiskt går att se något figurativt i den smälta plasten. Min fotograf, Per Spektiv, tycker sig se ett monster. Kanske att det kan komma ett finskt kulturtillskott till den redan så mumifierat bevarade råck änd råll traditionen i Arlöv?


För Kamratbloggen: Ova Vithsigt