Sanningar i halv- och helfabrikat

framtiden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

fredag, augusti 18, 2006

Konstförening rasar mot offentlig utsmyckning.


Det har blåst upp till storm kring utsmyckningen av rondellen vid norra infarten till Arlöv. Skulpturen ”Reptricket” som nyligen högtidligen avtäckts angrips nu av konstföreningen Betans ordförande Börje Falafelgren. – Skulpturen är menlös och intetsägande, förvisso inget ovanligt för en offentlig utsmyckning. Man skall väl inte köra i diket när man tittar på den skrockar Börje.
– Men färgen, fortsätter han, har konstnären blivit skulptör för att hon är färgblind? På annat sätt kan man väl inte förklara att man väljer att måla den i Pågatågslila. Eller har man gjort en felkoppling till det gamla repslageriet som den är tänkt att symbolisera? - Tåg är förvisso ett slags rep, kanske har man tänkt att den på något sätt skall korrespondera med järnvägen en kilometer bort.
Konstföreningen kräver nu i en skrivelse till arbetarekommunen att skulpturen målas om i en för Arlöv mer passande färg. –Min svägerska arbetar som färgkonsult och kan säkert hjälpa till om hon får en förfrågan, säger Börje.

/Kulturreporter Peer Spectivzc